Zeven nieuwe initiatieven van start in de tweede ronde Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe II
13 miljoen voor brede welvaart in Zuid- en Oost-Drenthe
De initiatieven in de tweede ronde van Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe II zijn bekend! In het voorjaar van 2025 hebben overheden, onderwijs, bedrijfsleven én inwoners de kans gekregen om een initiatief in te dienen voor de Regio Deal. Dit is een samenwerking van vijf gemeenten, twee provincies en het zes ministeries met als gezamenlijk doel het verbeteren van de brede welvaart in de regio.
Ambitie Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe II
Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe II richt zich op de brede welvaart in de regio. Daarbij wordt gewerkt vanuit de ambitie dat de generatie die nu opgroeit in de regio Zuid- en Oost-Drenthe over 30 jaar, in 2050, dezelfde kansen heeft als leeftijdsgenoten in de rest van Nederland. Dat betekent dat het wenselijk is dat de regio het landelijk gemiddelde benadert; momenteel blijft de regio daar nog onder.
Zeven initiatieven
Vrijdag 20 juni jl. heeft de stuurgroep – met afgevaardigden van de betrokken partijen – besloten welke initiatieven van start kunnen met het verbeteren van de brede welvaart in de regio Zuid- en Oost-Drenthe. In totaal starten zeven initiatieven met een breed pallet aan activiteiten. Waar in ronde 1 de nadruk lag op initiatieven die bijdragen aan kansengelijkheid voor kinderen, zijn er deze ronde vooral initiatieven die gericht zijn op het stimuleren van een leven lang ontwikkelen. Dit betekent de mogelijkheid van werknemers om continu te blijven leren en zich te ontwikkelen gedurende hun gehele loopbaan
Gedeputeerde Willemien Meeuwissen, tevens actief als voorzitter van de stuurgroep: “Met Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe zetten we ons samen in voor een regio waarin iedereen kan meedoen en vooruit kan kijken naar een goede toekomst. Brede welvaart gaat verder dan economie alleen – het gaat ook om gezondheid, kansen, een fijne leefomgeving en sterke gemeenschappen. Met trots zie ik hoe we met deze zeven nieuwe initiatieven verder bouwen aan een regio waarin iedereen zich thuis voelt.”
Hieronder een overzicht van de initiatieven
- Met technologie vitaal en gezond thuis in de wijk: de transitie van ‘zorg naar welzijn’
- Switch naar Techniek
- Samen sterk!
(Samenwerkingspartners:
Greenwise Campus, DOC33, IQonIQ, IT Hub, Logistiek Kenniscentrum)
- Vrije tijd en verhalen van het landschap
- Actieplan Basisvaardig op de werkvloer
- Overbruggen-Verbinden-Samenwerken
- Samen sterk
(Samenwerkingspartners
ASTRON, Stichting Fablab Coevorden, Stichting DOC33, Stichting Rensenlab, Stichting Openbare Bibliotheken Hardenberg, IT Hub.)