Energie uit je omgeving

Leerlingen van het Roelof van Echten College en DOC33 trekken samen op in de Regiocompetitie van WIJ Techniek. In deze wedstrijd kruipen Bèta Challenge leerlingen uit mavo 2 in de huid van een technicus elektronische systemen of een adviseur innovatie en duurzaamheid. Het thema is: Energie uit je omgeving.

Op weg naar een duurzame toekomst

De leerlingen gaan op zoek naar alternatieve energiebronnen. Op welke manier kun je energie uit je omgeving halen? En hoe zet je deze energie vervolgens nuttig in? Aan de leerlingen de opdracht hierover mee te denken en te gaan experimenteren. Op weg naar een volledige energietransitie.

Introductie bij Waterstof Tiny House

21 maart start het project met een introductie. De opdracht wordt toegelicht en om te laten zien hoe belangrijk het is om tonen we een filmpje van de Jonge Klimaatagenda. Daarna doen de leerlingen een opdracht bij het Waterstof Tiny House.

Vanaf 4 april gaan de leerlingen binnen DOC33 een aantal weken aan de slag met proefjes. Naast zonne-energie en windenergie komt ook waterstof aan bod.

30 mei presenteren de leerlingen hun experimenten en bevindingen in een vlog. Dit wordt door de jury bij DOC33 beoordeeld. De twee beste groepjes van het Roelof van Echten College gaan op 21 juni naar de finale in Urk.

Gewonnen!

Team Roelof van Echten won uiteindelijk de Bèta Challenge in Urk. In de spannende finale kregen groepjes leerlingen van verschillende scholen uit de regio een podium hun resultaten te presenteren. Het was nog spannend, want drie groepen lagen heel dicht bij elkaar.

De drie mannen van het Roelof van Echten College ontwierpen een zelfbedachte windmolen en brachten hun proefondervindelijke leerproces goed in beeld. Veel uitproberen, leren en verbeteren. Hun inzet werd door de vakjury beloond en leverde uiteindelijk de eerste prijs van EUR 100,- op!

Samen leer je meer

Wij zijn blij dat ze bij ons konden onderzoeken hoe het werkt, die wind- en zonne-energie. In alle ideeën die de leerlingen presenteerden, viel vooral de creativiteit op. ‘Samen leer je meer’ was de beste uitspraak van één van de groepen. En zo is het maar net!