Infraroodverwarming wordt ook wel paneelverwarming genoemd. De warmte die deze panelen afgeven, voelt aan als de warmte van de zon. De energie vormt zich door straling in het in spectrum en is niet zichtbaar.

De straling lijkt sterk op de stralen waarmee de zon de aarde verwarmt. Er ontstaat een zeer aangename manier van verwarmen, waarbij de infraroodstralen de objecten in de ruimte verwarmen in plaats van de lucht.

Dit voordeel is ook meteen een nadeel. De straling verwarmt alleen de objecten die binnen het stralingsgebied van het paneel zit. (bijvoorbeeld je werktafel of de zithoek).

Hoe werkt het?

In het paneel zit een verwarmingselement. Dat element bestaat uit koolstofkristallen. Als er elektriciteit door deze kristallen loopt, warmen ze op en zenden ze infraroodstraling uit. De voorkant van het paneel kan uit verschillende materialen bestaan. De meest voorkomende materialen zijn kunststof, aluminium of glas.

Achter het verwarmingselement zit een laag isolatie en een achterplaat. Op die achterplaat zitten punten waarmee je het paneel op kan hangen. De isolatie zorgt ervoor dat de infraroodstralen alleen aan de voorkant het paneel kunnen uitstralen. Ook zorgt de isolatie er voor dat het paneel aan de achterkant niet te warm wordt.

Een infraroodpaneel werkt op een gemiddelde temperatuur van 70 tot 90°C. Het kost gemiddeld zo’n 5 tot 10 minuten om het paneel op te warmen. Bij de temperatuur van 70 tot 90°C wekken de koolstofkristallen infraroodstraling op. Een voordeel is dat de temperatuur van het paneel laag genoeg is, zodat er geen risico op brand of verbranding is door aanraking.

Elektriciteitsverbruik van IR paneel

Het verbruik is grotendeels afhankelijk van het weer en de manier waarop de panelen worden gebruikt. Elektriciteit wordt met paneelverwarming zeer efficiënt omgezet naar
(stralings-)warmte. Het elektrisch vermogen van het paneel is daardoor vrijwel gelijk aan de warmte-opbrengst.

Een paneel met een verbruik van 300 watt zal dus ook 300 watt aan warmte leveren. De kosten zijn 300 watt*1 uur = 0,3 kWh. Panelen zijn verkrijgbaar in verschillende vermogens tussen de 300 tot 1200 Watt. Wanneer je het paneel uitzet, verdwijnt de (stralings-)warmte direct, er is geen restwarmte in het paneel.

Hoeveel panelen nodig?

Het aantal panelen wat je nodig hebt, is afhankelijk van het vermogen en de grootte van de ruimte die je wilt verwarmen. Wanneer je panelen met een hoog vermogen gebruikt, heb je er natuurlijk minder nodig. Gemiddeld heb je ongeveer 30 watt per m3 nodig om een ruimte te verwarmen.

Voorbeeldberekening

Als voorbeeld nemen we de verwarming van een huiskamer in een rijtjeshuis met gemiddelde isolatie. In Nederland heeft een gemiddelde huiskamer een inhoud van 100 m3 (8 meter lang x 5 meter breed x 2,5 meter hoog). Als we uitgaan van 30 watt per m3, dan is er 100 x 30 = 3000 watt nodig. Het verbruik berekenen we op basis van een gemiddelde per seizoen.

Seizoen Verwarmtijd per dag Berekening Totaal verbruik
Lente en herfst 1,5 uur per dag 180 dagen*1,5 uur*3,0 kWh 810 kWh
Winter 4 uur per dag 90 dagen*4 uur*3,0 kWh 1080 kWh
Zomer 0 uur per dag 0 kWh
Totaal verbruik per jaar 1890 kWh

In bovenstaande situatie verbruik je op jaarbasis ongeveer 1.890 kWh voor het verwarmen van de woonkamer.  Er wordt met deze manier van verwarmen geen gas gebruikt. De gasrekening gaat dus omlaag. De rekening voor elektriciteit wordt uiteraard wel hoger.