Urgentie

We lijken de urgentie nog niet te voelen, maar we putten de aarde waarop wij leven in een noodtempo uit. Als iedereen zo zou leven als wij hier in Nederland, dan hadden we op 12 april van 2023 alle grondstoffen die de aarde in ons land kan opbrengen (biocapaciteit) voor het hele jaar gebruikt. Sta daar even bij stil. Al onze grondstoffen voor het hele jaar…

Samen aan de slag

De hoogste tijd dus dat we met zijn allen aan de slag gaan. We moeten nieuwe manieren vinden om onze leefomgeving in te richten en te onderhouden. Van een lineaire economie naar een circulaire economie. Bewust kijken naar wat je koopt en gebruikt. Geen verspilling en roekeloze verbranding, maar recyclen.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt beginnen met kleine stappen, zoals wat minder vlees eten, minder afval produceren, meer fietsen of lopen, groene energie gebruiken, tweedehands spullen kopen of delen, enzovoort. Elke actie telt mee voor een betere toekomst voor onszelf en de planeet.

Isoleren

Je huis isoleren is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook goed voor het klimaat.
Door je huis te isoleren, verlies je minder warmte en verbruik je minder energie. Dit kan veel schelen in je energiekosten en je CO2-uitstoot.

Circulair bouwen

Circulair bouwen is belangrijk, omdat het grondstoffen minder snel uitput. Dit komt doordat het hergebruik van materialen voorop staat bij circulair bouwen. Ook vermindert de uitstoot van CO2. De bouwsector is een grootverbruiker van grondstoffen en energie, dus er liggen veel kansen om bij te dragen aan een duurzamere toekomst.

Circulair bouwen is dus een belangrijke stap voor de toekomst, omdat het bijdraagt aan het oplossen van verschillende uitdagingen op het gebied van klimaat, grondstoffen, gezondheid en economie.

Iedereen doet mee

Het is belangrijk dat iedereen meedoet. Van de producent van bouwmaterialen tot de consument en overheid. Zonder aangepaste regelgeving kun je niet bouwen en zonder circulaire materialen geen circulaire economie. Zonder bewuste consument komen er geen opdrachten en worden er geen stappen genomen. Het is echt een ecosysteem.

Onze rol

Als kennis- en expertisecentrum voor circulair bouwen en verduurzaming van de gebouwde omgeving en maakindustrie dragen wij ons steentje bij door het:

  • ontwikkelen van kennis
  • delen van kennis
  • toepassen van kennis

Samen met inwoners, bedrijfsleven, onderwijs en overheid in de regio Zuid- en Oost-Drenthe werken we hier samen aan oplossingen voor de vraagstukken die er nu al liggen en die er ongetwijfeld nog ontstaan.
Een paar voorbeelden:

Heb je een vraag?

Ben je op zoek naar een oplossing voor jouw vraagstuk? Mail ons post@doc33.nl, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

JA, IK WIL DE NIEUWSBRIEF VAN DOC33 ONTVANGEN

Meld je hieronder aan