Achtergrond

EnergieKansen is een project binnen het programma van de overheid om Nederland aardgasvrij te krijgen en richt zich in deze fase op gasbesparing in de woning. Binnen de gemeente Ansen heeft een aantal bewoners energieadviezen ontvangen. DOC33 gaat naar aanleiding daarvan kennis overdragen en ondersteuning verlenen. Doel is de bewoners inzicht te geven in wat bijdraagt en helpen bij de juiste beslissing voor verduurzamingsmaatregelen. Die maatregelen kunnen de bewoners zelf nemen, maar ook kan de uitvoering door professionele bedrijven in de regio uitgevoerd worden.

Familie Escherich is één van de huishoudens die een warmtescan heeft gedaan. We hebben ze geïnterviewd over hun bevindingen. Hieronder kun je er alles over lezen.

Wat was de reden waarom jullie de woning wilden verduurzamen? Waar was je naar op zoek?
“We zijn ooit benaderd voor een energieadvies en dat leverde een dik boekwerk op met bevindingen rond onze woning. We wisten het al, maar was zeker een bevestiging van de vele tekorten op het gebied van energiebesparing en isolatie. En vooral ook een bevestiging dat er gewoonweg veel niet mogelijk is in onze woning.

In het onderzoek was alleen een warmtescan vergeten en we kregen de vraag of we dat alsnog zouden willen. We zijn uiteindelijk uit de gegadigden gepikt en dat vinden we heel fijn. Door die warmtescan hebben we echt de pijnpunten bloot kunnen leggen en kunnen we er waar mogelijk nog iets aan doen.

Onze energierekening was sky high

De voornaamste reden van verduurzamen was onze energierekening, die was echt sky high. We hebben zelf al wel een hoop gedaan. We hebben al zonnepanelen besteld en die worden in oktober op het dak gelegd. En we HR++ glas geplaatst. We hadden al dubbel glas, maar dat was echt verouderd. We doen zoveel als we maar kunnen.”

Waar liepen jullie van te voren tegen aan bij het verduurzamen van je woning?
“We hebben verschillende bedrijven over de vloer gehad en die gaven allerlei adviezen. De één stelde iets voor wat de volgende vervolgens afraadde. We waren op een gegeven moment echt de draad kwijt.

We zijn toen eigenlijk op zoek gegaan naar een partij die onafhankelijk advies kon geven, een niet partijdige partij. Het zijn toch behoorlijke investeringen die je doet. En zo kwamen we bij Stichting Duurzaam Milieu de Wijk waardoor een onafhankelijk rapport door uitgebracht werd.”

Hoe heb jullie de samenwerking met de studenten ervaren?
“Geweldig! Echt petje af. Het is bewonderenswaardig. We hebben niet heel veel contact met jongeren en hebben ze zeker niet over de vloer. We vinden het heel leuk om te ervaren hoe zij op die leeftijd al zo ‘gebekt’ zijn. Ze verwoordden echt heel knap hun bevindingen en adviezen.”

Was het rapport duidelijk?
“Jazeker, het was helemaal duidelijk. Ze hadden eerst wel een te hoog getal overgenomen voor de energie. Dat is uiteindelijk aangepast.”

Wat is er met het advies duidelijk voor jullie geworden?

“Nou, dat zijn dus de pijnpunten, die zijn duidelijk en gericht benoemd. Zo opperden de studenten ook om niet het dak van de zolder te isoleren, want dat is veel te ingrijpend voor ons. We hebben ons voorgenomen om in plaats daarvan juist de vloer van de zolder te gaan isoleren.”

Raden jullie anderen dit aan en zo ja, aan wie zou je ons aanbevelen? Zo nee, waarom niet?
“Jazeker! Wat met name zo fijn is, is dat je met een onpartijdige club werkt. Dat je zeker weet dat er geen commerciële belangen in het spel zijn. Je weet zo precies wat er gedaan moet worden. En is het op een begrijpelijke manier uitgelegd.

Er zijn nog genoeg mensen die een zetje in de rug nodig hebben om maatregelen te gaan nemen. Ik denk dat veel van onze buurtgenoten heel blij zouden zijn met advies.”

Zijn jullie bekend met de mogelijkheden voor het bijwonen van (een) kennissessie(s) om hier een vervolg aan te geven? Over hoe nu verder, offertes aanvragen en subsidies en leningen?
“We krijgen in het najaar nog een scan en eerlijk gezegd weten wij goed onze weg te vinden in de subsidies en leningen. Via het warmtefonds hebben wij een aantal zaken kunnen regelen.
Het aanvragen lukte best heel aardig en als we stuk liepen, konden we bellen en dan was het zo opgelost. Dat werkte wel goed.

Er is trouwens wel weinig aandacht in de media voor de mogelijkheden op het gebied van leningen en subsidie hebben we gemerkt. Wij zijn best handig in het zoeken, maar we kunnen ons voorstellen dat het lastig te vinden en te regelen is voor mensen die daar minder in thuis zijn…”