Hoe het begon

Het idee voor een coconwoning ontstond een tijd geleden. Zo rond de periode van de allesverwoestende orkaan in 2017 op Sint Maarten. Na de storm was er een enorm tekort aan woningen. Rens Heestermans (architect), nu teamlid van DOC33 en docent Bouwkunde bij Alfa-college kwam in gesprek met Peter Bulsing – eigenaar Bucon bv. Peter leverde waterzuiveringsinstallaties op Sint Maarten. Naar aanleiding van dat gesprek richtten zij uiteindelijk een stichting op met als doel goede, betaalbare en volledig circulaire woningen te kunnen maken.

De woningen gaan als bouwpakket naar plekken waar nodig. Ze zijn met de hand in elkaar te zetten, weer uit elkaar te halen en aan te passen. Het concept was er, maar de concrete uitwerking miste nog.

Uniek

De coconwoning is ontwikkeld als een 100m2, drie slaapkamer woning voor de sociale huur. Afhankelijk van de afmeting kunnen er varianten worden gemaakt voor de vluchteling, de student of jongere of gezinnen.

Wat maakt een coconwoning uniek?

  • De betaalbaarheid; omdat er weinig arbeidskosten zijn.
  • De bouwtijd; deze is erg kort (2 weken) en kan daardoor prijstechnisch concurreren met de traditionele bouwmethoden.
  • De flexibiliteit; elke indeling en elke hoogte, breedte en lengte is mogelijk.
  • Het comfort; qua faciliteiten en ruimte doet de coconwoning niet onder voor andere woningen.
  • Het regionaal betrokken bedrijfsleven; lokale partners hebben de kans om industrieel te bouwen.
  • De regionale samenwerking; bedrijven, onderwijs en overheid ontwikkelen gezamenlijk een maatschappelijk én commercieel project.

Technisch -> de Coconwoning:
– heeft een hoge isolatiewaarde en voldoet volledig aan het bouwbesluit.
– is een echte woning en heeft een afschrijving van 50 jaar of meer
– is een industrieel product met gecertificeerde onderdelen maar heeft geen fabrieksruimte nodig.

Fase 2

Inmiddels neemt het project een vlucht, want er is ook in Nederland grote woningnood. We liften mee op deze ontwikkeling. Het begon als project voor ontwikkelingslanden, werd daarna omgeturnd naar de Nederlandse markt. In de SMARTCirculair Challenge geschikt gemaakt voor Ghana en lijkt nu ook in Nederland weer voet aan de grond te krijgen. Over circulair gesproken…

Het woningtekort in Nederland brengt een enorme opgave om woningen bij te bouwen de komende jaren. Om te kunnen bouwen zijn mensen en materialen nodig evenals vlot lopende processen rondom regelgeving.

De coconwoning is dé oplossing voor een groot deel van deze problematiek omdat:

  1. hij gemaakt is van circulair materiaal, dit betekent demontabel en met hergebruikte materialen dus zeer duurzaam.
  2. dankzij de eenvoudige techniek de woning gebouwd kan worden door niet alleen bouwexperts.
  3. qua regelgeving een tijdelijke woonbestemming volstaat die door gemeentes betrekkelijk eenvoudig is af te geven.

Zodra er meer te vertellen is, houden we je hier op de hoogte.

SMARTCirculair Challenge

En toen was daar de SMARTCirculair Challenge, de jaarlijkse en landelijke ontwerpwedstrijd voor mbo-scholen. Er doen zo’n 20 scholen aan mee en het is de bedoeling dat studententeams een zelf een opdrachtgever zoeken en een project uitwerken. Circulariteit is daarbij het uitgangspunt. Het gaat niet alleen om de inhoudelijke oplossing die ze bedenken, maar ook om zaken als onderzoek doen en informatie verzamelen. Daarbij moeten ze er voor zorgen dat hun project in de publiciteit komen en een campagne opzetten om stemmen te verzamelen.

De studenten van Alfa-college pakten het idee op en gingen er mee aan de slag. Het grootste obstakel wat ze tegenkwamen was eigenlijk het vooroordeel voor het materiaalgebruik. Bij circulair bouwen verwachten mensen hout of schapenwol, meer biobased materialen. Maar dat is in essentie niet waar het bij circulariteit om gaat. Het zou zo moeten zijn dat je een product maakt waarvan de lossen delen na de levensduur van het product op een andere plek kunt gebruiken.Wij gebruikten staal voor de constructie van de coconwoningen. Dat lijkt vloeken in de kerk, maar de studenten hebben er zorgvuldig onderzoek naar gedaan. Je hebt 65 keer minder materiaal nodig om dezelfde stevige constructie te maken. Gevoelsmatig viel het niet goed, maar het is het enige materiaal wat na een aantal jaar zonder waardeverlies weer gebruikt kan worden.

Hoe het verder ging

Het team viel uiteindelijk buiten de prijzen in de SMART Circulair challenge, maar maakten een enorme groei door. En misschien wel mooier dan winnen: zij mogen hun project uitvoeren en gaan naar Ghana!

Het is nu november 2022. Het was even stil rond hun project, maar de studenten hebben zeker niet stilgezeten. Lars Hingstman en Érin Krijt geven een update:

“We hebben het Ghana project herstart na de zomervakantie. We zijn nu bezig met de financiering van het project en het maken van een prototype voor het Alfa-college in Hoogeveen. Ook gaan we een instructieboekje maken om aan te geven voor de mensen in Ghana hoe het huisje in elkaar gezet moet worden. Verder kijken wij naar wat voor vergunningen wij nodig hebben om het prototype te maken en welke vergunningen nodig zijn om het uiteindelijke ontwerp te bouwen in Ghana. Het massamodel is al klaar en de 3D-ontwerpen zijn ook zo goed als klaar.”