Tiny House

Het Waterstof Tiny House is er! Vanuit de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe heeft gemeente Hoogeveen, in samenwerking met Alfa-college en Vrienden van Techniek Hoogeveen gewerkt aan de realisatie van het Waterstof Tiny House. Dit bijzondere staaltje bouwwerk draagt bij aan de landelijke opgave van de energietransitie en laat zien hoe je op een veilige manier groene waterstof kan toepassen. Met eigen ogen kunnen mensen zien dat waterstof een volwaardig alternatief is in de energietransitie.

Studenten kunnen kennis opdoen over hoe je groene waterstof als energievoorziening voor (bestaande) woningen toepast. Ze kunnen vervolgens met deze kennis ook in de praktijk aan de slag. Ander doel is jongeren te interesseren voor techniek. Voor alle onderwijsniveaus is een modern lespakket ontwikkeld.

Groene waterstof, de motor voor toekomstbestendig wonen

Nu het het Tiny House af is, reist het langs diverse locaties in de regio om te laten zien hoe het werkt als je waterstof als brandstof in woningen toepast. Niet alleen voor volwassenen, maar juist ook voor de jeugd. Speciaal voor deze laatste groep zijn lespakketten ontwikkeld die ook online beschikbaar komen.

Het Waterstof Tiny House is bekostigd vanuit Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe en een gezamenlijk initiatief van gemeente Hoogeveen, Alfa-college en Vrienden van Techniek Hoogeveen. Het is mooi om te zien hoe binnen de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe verschillende partijen samenwerken. Ook het bedrijfsleven zet expertise en netwerk in om het Tiny House te realiseren, waaronder de partners Bork, H2Planet, Ten Kate Installatietechniek, Concordia, Intergas, Antea Group, Atelier Dutch, het Kennislab voor Urbanisme en the New Energy Coalition.

On tour

Het waterstof Tiny House heeft inmiddels een mooie tour gemaakt door de regio Zuid-en Oost Drenthe. Veel mensen hebben kennis kunnen maken met dit bijzondere, kleine gebouw.

Wil je meer weten over dit project of zelf een kijkje nemen in het Tiny House? Hier vind je de link naar de site van het Waterstof Tiny House.

En in Den Haag

Begin april 2022 stond het tiny house in Den Haag voor het gebouw van de Tweede Kamer. De studenten konden hun project presenteren aan Kamer- leden en andere geïnteresseerden. Dit bijzondere bouwwerkje werd enthousiast ontvangen.

Lespakket waterstof tiny house

Bij het project is ook een lespakket ontwikkeld met als doel jongeren te interesseren voor techniek. Hoe maak je waterstof? Hoe kun je materialen uit een oud gebouw hergebruiken voor een nieuw tiny house?

De kinderen gaan op een laagdrempelige manier aan de slag met het ontwerpen van een eigen tiny house. Ook onderzoeken ze hoe je duurzame waterstof kunt gebruiken.

Het lespakket is voor basisonderwijs (groep 7 en 8), middelbaar onderwijs (klas 1 en 2) en praktijkonderwijs (klas 1 en 2). De lessen zijn eenvoudig aan te passen naar verschillende niveaus. Download hier het lespakket waterstof tiny house