Flashback tijdens een flashforward

Ik ben geboren en opgegroeid in de Stad. Zo noemen wij Groningers dat. De laatste drie jaren van mijn lagere schooltijd (zomer 1971 – zomer 1974) bracht ik door op de Hendrik de Cockschool. Meestal vlogen de dingen mij toen snel aan, met als gevolg dat ik ook snel afgeleid was.

De suikerfabriek

In de klaslokalen bemachtigde ik al die jaren een plek zo dicht mogelijk bij het raam. Dan kon ik lekker naar buiten kijken. In de herfst vond ik vooral de machtige rookwolken die Suikerfabriek uitstootte in de campagnetijd fascinerend. Die campagnetijd duurde van september tot de kerstvakantie ongeveer. Prachtig om te zien hoe die wolken zich ontwikkelden, verplaatsten voortgestuwd door de wind. De bijbehorende geur namen we als Stadjers voor lief. Het hoorde bij de Stad, als een soort handelsmerk zeg maar.

Deze terugblik, met een Engels woord wat pakkender aangeduid met flashback, kreeg ik toen ik op 9 juni ’s middags rondliep op het terrein van de inmiddels voormalige Suikerfabriek. Prachtig weer, blauwe lucht. En grote witte wolken.

Energize Your Future

Niet meer afkomstig uit de pijp van de Suikerfabriek. Dat is verleden tijd. En dat is, denk ik, maar goed ook. Zeker in relatie tot het doel waarom ik er was. Een bezoek aan het Energize Your Future festival van het Alfa-college. Ik was er dus voor de blik vooruit, de flashforward, de blik op een duurzame toekomst! Prachtig om te zien hoe een ROC, docenten en studenten bezig zijn met die duurzame toekomst. En dat is nodig ook. Dat vinden we bij DOC33 ook. Daarom voeren we campagne voor een duurzame toekomst. Niet alleen van september tot de kerst, maar permanent. De blik vooruit op een duurzame, schone, circulaire wereld. Jij doet toch ook mee aan een flashforward die niet in rook opgaat?

Gert Vos, bestuurslid van DOC33, schreef deze column. De foto in de header is ook van zijn hand.