COP26? DOC33!

Op 12 november, loopt de grote UN Climate Change Conference in Glasgow af. De grote vraag is of de jaren van voorbereiding en lobbyen en dertien dagen van praten en compromissen sluiten gaan leiden tot concrete resultaten. Resultaten die jaren lang een bijdrage gaan leveren aan een duurzame wereld. Ik heb er eerlijk gezegd een beetje mijn twijfels over. Natuurlijk, het is belangrijk en het is goed dat de leiders van de wereld samen over de duurzame toekomst van ons kwetsbare bolletje aarde spreken. Maar…., gaan zij echt het verschil maken?

Lokale daden inspireren

Uiteindelijk komt het gewoon aan op onze daden, ons gedrag. Daarvan hoeven wereldleiders mij, en anderen, niet te overtuigen en al helemaal niet over te preken. Wat ze wel moeten doen is zelf in houding en gedrag laten zien dat de toekomst van onze aarde hun menens is. En vooral ons tot lokale daden inspireren en ze ook faciliteren.

Verbinden

Daarom ben ik veel blijer met DOC33 in Hoogeveen dan met COP26 in Glasgow. DOC33 gaat over lokale en regionale daden. Daar wordt duurzaam het verschil gemaakt in de leefwereld van jou en mij. Waar we samen innoveren door te doen! Innoveren, leren en implementeren. Jongeren opleiden in de nieuwste duurzame technieken. Samen met hen en experts experimenteren en ontdekken. Verbinden van onderwijs, bedrijfsleven en overheden en zo elkaar inspireren. Mooie woorden, maar vooral nog mooiere lokale daden. Dus geen verandering van klimaat, maar een klimaat van verandering, waar bijvoorbeeld Thomas Rau en Jan Rotmans voor pleiten.

Vernieuwende energie

DOC33 wordt een echte regionale Drentse hotspot van duurzaamheid. Daar ga ik wel meer dan 1,5 graad van opwarmen, daar krijg ik volop hernieuwbare en vernieuwende energie van om ook mijn steentje bij te dragen aan betere wereld. Wees welkom om mee te bouwen aan een duurzame leefomgeving!

Gert Vos, bestuurslid van DOC33, schreef deze column