DUURZAAMHEID ON TOUR

Afgelopen jaren waren er al heel wat sessies om over de inhoud en functionaliteit van het Duurzaamheidscentrum te spreken. Van behoorlijk abstract tot redelijk concreet. Gelukkig zijn er ontwikkelingen om van redelijk naar behoorlijk concreet te komen. De regiodealsubsidie is toegekend, een bestuur gevormd, statuten opgesteld en een stichting opgericht. Het moment brak aan om na te denken over de kleur van de muren en het opleidingsaanbod van DOC33. Voor de look en feel zijn een bus(je) vol stakeholders Noord-Nederland doorgetrokken om het licht op te steken bij vergelijkbare organisaties.

Perron 038

In Zwolle is een aantal jaren geleden door een vijftal bedrijven uit de regio een bedrijfspand van de NS gehuurd. Het pand, naast het station in Zwolle, werd gebruikt als onderhoudslocatie voor treinstellen en heeft nog steeds die industriële uitstraling. Naast de uitstraling zijn er ondertussen veel activiteiten van studenten uit onderwijsinstellingen in de regio. De focus van Perron 038 ligt op de machinebouw. Dat is ook de core-business van de vijf bedrijven. Het doel was om een omgeving te organiseren waar experimenten en innovaties ontstaan en maximaal gericht is op ontwikkeling en werving van nieuw personeel (lees: studenten). Dat is goed gelukt.

De capaciteit voor het faciliteren van deelnemende bedrijven is ondertussen bijna bereikt en is het een broedplaats voor nieuw talent. Windesheim heeft een belangrijk deel van hun praktijktechnologie naar Perron 038 gebracht, waaronder een bijvoorbeeld een 3D metaalprinter.  Perron 038 lijkt heel succesvol te zijn in op HBO en WO niveau de koppeling met het bedrijfsleven te maken. Qua uitstraling een mooie combi tussen oud-industrieel en een high-tech omgeving.

Duurzaam Doen Huis

De volgende halte is Leeuwarden. In een pand van het voormalig Centrum voor Vakopleiding heeft de Friesche Poort haar techniekopleidingen in Leeuwarden ondergebracht. Een onderdeel van het gebouw is ingericht als een omgeving waar scholingen en workshops gehouden worden die gericht zijn op alle aspecten van duurzaamheid, circulariteit en energiebesparing. Via een soort game kunnen deelnemers zich verdiepen in hun persoonlijke besparings- en duurzaamheidsvraagstuk. Een mooie manier om gemotiveerd met de systematiek om te gaan. Het Duurzaam Doen huis werkt veel met projecten die samen met het bedrijfsleven worden  uitgevoerd. Daarmee wordt het voor studenten nog interessanter om met alle aspecten om te gaan. Goed beeld van de installatietechnische mogelijkheden die bij de energietransitie een rol kan spelen.

De derde halte was het Ecommunity park in Oosterwolde. Dit bedrijventerrein heeft als ambitie om aantrekkelijk te zijn voor ondernemers die duurzaamheid als leitmotiv hebben en met studenten vraagstukken willen oplossen. De omgeving biedt mogelijkheden. Naast een zonnepark en een van de eerste waterstofopwekcentrale daaraan gekoppeld worden is het terrein zo ingericht dat 50% van de oppervlakte ook behouden wordt voor  natuurinrichting. Dankbaar te gebruiken door het op hetzelfde terrein gelegen Ecostyle, een bedrijf dat zich specialiseert in ecologisch verantwoorde producten. In het Biosintrum  werden de stakeholders voorgelicht over de toepassingen van natuurlijke materialen in het centrum.

Ruinen

De laatste halte was het mooie plaatsje Ruinen. Daar is het voormalig gemeentehuis opgeknapt met circulair hergebruikt materiaal. Niet alleen over het materiaal is nagedacht, maar ook over de functionaliteit van het gebouw. Omgetoverd van een gebouw uit de jaren 70, ontworpen met toenmalige vernieuwingsdrift van die tijd, naar een multifunctioneel gebouw dat waarde toevoegt, niet direct aan het dorpsgezicht, maar wel aan de vitaliteit van het dorp. Ook niet onbelangrijk.